Astăzi, 8 aprilie 2022, la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia s-a desfășurat campania de sensibilizare în cadrul proiectului „IRIS-INTEGRATION OF ROMA THROUGH INNOVATIVE SKILLS”, având tema „Conștientizarea fenomenului de discriminare și marginalizare – concept de minoritar și majoritar”.

 

Alături de drd. Alin Tomuș, din cadrul Departamentului de Științe Sociale al Facultății de Drept și Științe Sociale a universității albaiuliene au participat circa 50 de  membrii ai comunității, din toate sectoarele vizate de proiect: educație, sănătate , îmbunătățirea condițiilor de locuit și  voluntarii.

După prezentarea proiectului IRIS, Niculiță Bumbu, în calitate de reprezentant al romilor, și-a arătat disponibilitatea de a răspunde întrebărilor  despre comunitatea de romi din Alba Iulia, dar și despre istoria romilor, iar Călin Pădurean, președintele Federației Phralipe de Integrare Europeană și administratorul unei școli profesionale private a făcut o pledoarie pentru importanța școlii în formarea, dezvoltarea și integrarea pe piața muncii a tinerilor de etnie romă, pornind de la grădiniță și mergând până la terminarea facultății.

În calitate de speaker, asist. univ. drd. Alin Tomuș le-a vorbit celor prezenți  despre conceptul de minoritar și majoritar și definiția discriminării, ca marginalizare, excludere sau izolare socială, precum și despre tipuri și forme de discriminare. Apoi, cu toții au vizionat un film tematic, urmat de dezbateri pe marginea subiectelor prezentate și vizionate, care au avut în centrul discuțiilor discriminarea.

Persoanele prezente  s-au arătat interesate  de temele abordate și au adresat întrebări atât  profesorul Alin Tomuș cât  și reprezentanții proiectului IRIS le-au răspuns cu amabilitate.